Als decaan op een HAVO/VWO school (eerst in Amsterdam, nu in Zaandam) begeleid ik al meer dan 12 jaar leerlingen bij de keuze voor een profiel of een vervolgopleiding. Dat doe ik vooral door gesprekken te voeren en vragen te stellen, maar ook door het inzetten van studiekeuze- of interessetesten, diverse loopbaanspellen of keuzecoachingskaarten.
Hierdoor leer ik jou en jij jezelf beter kennen. Als jij eenmaal weet wat jouw talenten en kwaliteiten zijn, wordt de keuze een heel stuk makkelijker. Ik help je daar graag bij!
Profielkeuze
In het voortgezet onderwijs moet je als leerling keuzes maken die bepalend kunnen zijn voor je verdere schoolloopbaan en carrière, zoals de keuze voor een bepaald profiel en de vakken daarbij. Die keuze bepaalt welke studies je na het voortgezet onderwijs kunt volgen.
Over het algemeen maak je deze keuze op basis van wat je leuk vindt, waar je goed in bent, of wat je later worden wilt. Maar soms is die keuze niet zo makkelijk. Misschien ben je niet zo goed in wat je wel leuk vindt. Of misschien ben je goed in de vakken die je eigenlijk niet leuk vindt. Of je vindt alles even leuk en kunt daarom niet kiezen. Misschien wil je later iets worden, waar je heel specifieke vakken voor nodig hebt, of je weet juist nog helemaal niet wat je later worden wilt, maar hoe kies je dan het juiste profiel? Kortom, profielkeuze is niet makkelijk. Daar kan ik je bij helpen.
Studiekeuze
Er zijn meer dan 450 opleidingen in het Middelbaar Beroepsonderwijs (MBO) en meer dan 3000 (!) verschillende opleidingen in het Hoger Beroepsonderwijs (HBO) en aan de universiteit (WO) in Nederland. Hoe kom je er nu achter welke opleiding bij jou past?
Er is gelukkig niet slechts één opleiding die bij jou past, het zijn er altijd meerdere. Maar dat maakt de keuze niet altijd makkelijker, want welke moet je dan kiezen? Waar moet je allemaal aan denken, als je een opleiding gaat kiezen, wat zijn redenen om iets wel of juist niet te kiezen? Hoe kom je er achter, wat voor jou belangrijk is?
Werkwijze
We beginnen met een intakegesprek, om elkaar een beetje te leren kennen en duidelijk krijgen wat jouw vraag aan mij is. Aan de hand daarvan kan ik bepalen welke instrumenten ik het beste kan inzetten om jouw vraag beantwoord te krijgen. De resultaten daarvan combineer ik met elkaar en vertaal die naar mogelijke antwoorden op jouw vraag, die we dan samen in het adviesgesprek gaan bespreken. Na het adviesgesprek, waarin we hopelijk tot het beste passende antwoord zijn gekomen, zet ik alles nog eens op een rijtje in een schriftelijke rapportage.