Keuzebegeleiding en studievaardigheden
voor leerlingen in het PO, VO en HO

Wie ben ik?


Ik ben Femke Kraaijvanger-Rietzschel, 53 jaar, getrouwd en moeder van twee dochters. In mijn vrije tijd houd ik van lezen, wandelen, fitness, tennis en Netflixen.


Na mijn VWO-diploma stroomde ik als vanzelfsprekend door naar de universiteit, maar daar besefte ik na 2 jaar dat dit voor mij op dat moment niet de beste keuze was. In een tussenjaar volgde ik een studiekeuzetraject bij een commercieel bureau voor loopbaanadvisering. Daar kwam een aantal opties voor vervolgopleidingen uit die waarschijnlijk beter bij mij zouden passen. Ik heb uiteindelijk gekozen voor de HBO-opleiding Tekstschrijven aan de Hogeschool Inholland in Diemen. Die heb ik met veel plezier en goed resultaat afgerond, om daarna van mijn bijbaan bij het Onderwijs Voorlichtingscentrum op “mijn” hogeschool een voltijd baan te maken.



Op een gegeven moment merkte ik, dat ik geen genoegen meer nam met alleen maar voorlichting geven over de opleidingen die bij de hogeschool gevolgd konden worden en een brochure opsturen. Ik raakte steeds meer geïnteresseerd in de motieven en drijfveren van de potentiële studenten. Wie waren zij, wat dreef hen, wat was hun motivatie om een bepaalde opleiding te willen volgen, wat waren hun dromen en ambities? Dáár wilde ik het gesprek over voeren. Vanaf dat moment besloot ik mijn eigen loopbaan meer te richten op het begeleiden van leerlingen en jongvolwassenen met vragen over studie- en beroepskeuze en ben aan mijn tweede HBO-opleiding begonnen,  Personeel en Arbeid aan de Hogeschool IJsselland in Deventer, met de specialisatie (tot) “Studie- en Beroepskeuze Adviseur”.


Tijdens mijn afstudeerstage kwam ik terecht bij een commercieel bureau voor studie- en beroepskeuzeadvies in Amsterdam, waar ik uiteindelijk 10 jaar gewerkt heb. Daar hield ik mij voornamelijk bezig met het organiseren van grote voorlichtingsmarkten voor leerlingen van scholen in Amsterdam, Alkmaar en Haarlem. Op die avonden werden zij in staat gesteld om informatie te verzamelen over verschillende opleidingen die bij hen zouden kunnen passen. Ik miste echter het persoonlijke contact met de leerling en toen ik een advertentie voor de functie van schooldecaan op een middelbare school in Amsterdam in de krant zag staan, bedacht ik mij geen twee keer en heb meteen gesolliciteerd. Op die school ben ik 6 lang werkzaam geweest als decaan VWO. Op een gegeven moment wilde ik, met het oog op mijn gezin, wat dichter bij huis werken en heb ik een baan gezocht en gevonden als schooldecaan op een middelbare school in Zaandam. Daar werk ik nu nog steeds met veel plezier 3 dagen in de week.


Het werk als schooldecaan richt zich met name op profiel- en studiekeuze. Daar haal ik veel voldoening uit, maar wat ik ook graag doe, is het begeleiden van leerlingen die de overstap maken van het basisonderwijs naar het voortgezet onderwijs. Ook wil ik leerlingen in het voortgezet of hoger onderwijs graag de studievaardigheden aanleren die hen kunnen helpen om hun school- of studietijd succesvol te doorlopen. Zaken als faalangst of executieve functies hebben ook een belangrijke relatie met onderwijs, maar daar kom ik, als decaan, al helemaal niet aan toe. 


Daarom heb ik in juli 2023 mijn eigen bureau, “Kies en Leer” opgericht.  Daarmee kan ik leerlingen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en studenten in het hoger onderwijs helpen om juiste studie- en loopbaankeuzes te maken, de studievaardigheden aanleren die zij nodig hebben om het beste uit zichzelf te halen tijdens hun studieloopbaan of ze op andere manieren helpen om zich beter staande te houden op de basisschool, het middelbaar (beroeps- of voortgezet) of het hoger onderwijs.